Sakk

már 90 éve az élvonalban

Vasas Sakk Szakosztály

A szakosztály 1927-ben a Vasas SC hatodik szakosztályaként alakult meg, és története során háromszor nyert magyar bajnoki címet, 1952-ben, valamint 1991-ben csapatbajnokságot, míg 1948-ban Benkő Pál egyéni magyar bajnok lett.

Korábban számos nemzetközileg elismert sportoló fordult meg a szakosztályban, többek között Benkő Pál kétszeres világbajnokjelölt, aki mindmáig az egyetlen egyéni magyar bajnoka a szakosztálynak. Szintén említést érdemel Horváth Júlia, olimpiai negyedik helyezett és magyar csapatbajnok, aki jelenleg is a Vasas tagjaként versenyez, és edzőként is segíti a szakosztály fiataljainak felkészítését.

A szakosztály több korosztályos bajnokot is nevelt, így az egyesületből került ki például Jakab Attila nemzetközi mester, kétszeres korosztályos bajnok és Szabó Zsolt, aki 2004-ben egy görögországi nemzetközi nagymestertornán végzett holtversenyben az első helyen. A szakosztály gazdája, Káposztás Miklós mesteredző 1957-ben igazolt a klubhoz, 1969-ben vette át elődjétől a sakkozók vezetését, és megszakítás nélkül maradt mindmáig aktív tagja az egyesületnek. Nem túlzás azt állítani róla, hogy a Vasasnál eltöltött pályafutása alatt az összetartás és a klubhűség szimbólumává vált. Irányításával a szakosztály jelenleg egy nagymesterrel, öt nemzetközi mesterrel és hét FIDE mesterrel büszkélkedik, és a Vasas tagja a Nemzet Sportolója, Portisch Lajos is.

A csapat jelenleg a másodosztályban szerepel.

A sportágban 1924 óta rendeznek olimpiát, 1950 óta már rendszeresen kétévenként, amelyet a FIDE szervez, és nincs köze a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett játékokhoz. A 2018-as téli olimpián azonban a sakk bemutató sportágként szerepelhet. A magyarok a sakkolimpia nyílt versenyén eddig ötször állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára (ebből Magyarország kétszer nem hivatalos olimpián győzött), a női versenyen két alkalommal szerezték meg az aranyérmet.