Kosárlabda

Egyesületünkben a gyerekek az előkészítőtől egészen az NB1-es csapatig is juthatnak.

Vasas Kosárlabda

Kezdődobás

A VASAS Kosársulit 2003-ban Zöldi Péter és Skoumal Judit alapította és kezdetben a KOKEC kosárlabda klub keretein belül működött. A szakmai munka vezetésére a perzsa-származású szakembert Armaghani Saeedot nyerték meg, aki a mindent papírra vetett, jelenleg is ez alapján a komoly ellenőrzési rendszer alatt dolgoznak az edzők.

2005-ben az MKB-Euroleasing megállapodást kötött a Vasas SC-vel és jelentős összeget invesztált a Pasaréti Sportcentrum felújításába. Ennek keretében talált új otthonra a kosársuli, amely innentől kezdve a Vasas Férfi Kosárlabda Szakosztályaként működött tovább. Az együttműködés 2017-ben véget ért.

Az eredményes szakmai munka és a kiváló körülmények az MKOSZ figyelmét is felkeltették. 2010-től már a fiú vonalon is Pasarét látja el az Észak-Magyarországi Régióközpont szerepét, majd 2011-ben a Vasas lett Magyarország első akkreditált Kosárlabda Akadémiája.

Vasas Kosárlabda

Vasas Akadémia

Egyesületünkben a gyerekek az előkészítőtől egészen az NB1-es csapatig is juthatnak, csak a legtehetségesebb játékosok juthatnak el az utánpótláskor végére.

Közel tíz partner-iskolában folynak az előkészítős edzések, a fiatal játékosok lehetőséget kapnak a versenyzésre a lány szakosztállyal közösen rendezett Pasaréti Nyuszi Kupa keretében. Az előkészítős időszak után a legtehetségesebb játékosok bekerülhetnek a versenyzői csapatokba, ahol már budapesti és országos versenyeken vehetnek részt. A serdülő korosztályig (U13) terjedő időszakot – a korábbi névvel azonos – „Vasas Kosársuliban” töltik a gyerekek, majd ezután kerülhetnek át a felnőtt korosztályig terjedő „Vasas Kosárlabda Akadémiára”, ahol sokoldalú és precíz képzést kapnak.
Jelenleg – ha csak a fiúk oktatását nézzük – több mint 300 gyerek és 18 edző dolgozik az Egyesületben, az eredményeink önmagukért beszélnek.

Vasas Kosárlabda

Nemzetközi és hazai kapcsolatok

A Vasas Akadémia ezen a területen is úttörőnek számít, hiszen gyümölcsöző kapcsolatokat ápol más, nemzetközi szinten is sikeres klubokkal. Ilyen például a spanyol Barcelona, a horvát Cibona Zagreb, az olasz Olimpia Milano, a litván Sabonis Akadémia és a szlovén Olimpija Ljubljana.

Az együttműködés keretében évről-évre megrendezésre kerül egy nemzetközi torna.

A szakmai munka részeként fontos, hogy a játékosok lássák, hogy hol tartanak a komoly külföldi klubok kosárlabdázóihoz képest.

A Vasas saját menedzsmentje komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az elhivatott és kiugróan tehetséges játékosok karrierjét az utánpótlás kor után is tovább egyengesse.  A saját NB1/B-s csapatban való szereplés után – kapcsolatai révén – egyéb hazai vagy külföldi csapatokhoz tudja segíteni növendékeit.